Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria, că România va trimite în Siria doar ajutor umanitar. „Nu ai cum să deserveşti mai multe zone internaţionale cu echipele pe care le avem, care sunt totuşi destul de puţine”, a declarat acesta.
„La nivelul Protecţiei Civile Europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei şi sunt mai multe ţări care se uită cu ce pot să vină în sprijinul cetăţenilor din Siria. Ne concentrăm mai degrabă pe partea de sprijin umanitar şi urmează să anunţăm, în următoarele zile, care va fi misiunea noastră şi ce va fi oferit. Vom reveni cu specificări mai clare”, a spus Raed Arafat.
Întrebat care ar putea fi sprijinul pe care l-am putea acorda, acesta a declarat că există o listă trimisă de Siria, inclusiv la Protecţia Civilă Europeană.
„Vom vedea ce putem acoperi din lista respectivă şi asta va fi decis în cadrul CNSU şi după ce se votează acolo va fi făcută cunoscută. Trebuie să analizăm care va fi modalitatea optimă de transport. Clar că numai pe calea aerului poate să fie, dar vom vedea cum, având în vedere situaţia din zonă. Nu vor fi piedici, sper şi vom putea să facem şi misiunea asta”, a mai spus şeful DSU.
Întrebat de ce România nu trimite echipe de căutare-salvare în Siria, aşa cum a făcut-o în Turcia, Arafat a spus România nu este singura ţară care a ales să facă acest lucru. De asemenea, e foarte greu pentru noi să acționăm și în altă zonă, spune Arafat.
„Sunt ţări care au trimis echipe de căutare – salvare, dar mai multe ţări au ales sprijinul umanitar şi din ce ştiu, din partea europeană, în mare parte s-a ales partea de sprijin umanitar dar nu numai din partea europeană. Plus, pentru noi ca să vorbim obiectiv, trimiţând deja echipele noastre într-o zonă e foarte greu să mai acţionăm pe partea de teren în altă zonă. Cum a fost şi cu incendiile de pădure. Dacă eram în Grecia nu puteam fi în acelaşi timp şi în altă ţară. Ţările împart între ele şi sprijinul pe teren. Nu ai cum să deserveşti mai multe zone internaţionale cu echipele pe care le avem, care sunt totuşi destul de puţine. Nu avem cum să fim în 2 – 3 ţări deodată. Şi logistic este foarte greu acest lucru. La acest moment suntem în Turcia iar pe partea de Siria acordăm asistenţa umanitară necesară pe baza listelor cerute. Sunt convins că sunt ţări care vor fi acolo şi care vor acorda partea terestră, cel mai probabil de căutare – salvare care nu pot să trimită în Turcia, de exemplu”, a mai spus Arafat.
Cutremur în Turcia și Siria: Peste 8000 de morți, imagini dramatice, numărul răniților se apropie de 35.000.